@orangepictures.nl

Paralympische Spelen van 2020

Mijn TOUR TO TOKYO zal gaan via het Wereld Kampioenschap in 2017, de  Europese Kampioenschappen in 2018 in Dublin, de Wereld Kampioenschappen van 2019 in Londen tot in 2020 de Paralympische Spelen in Tokio plaatsvinden. Hieronder leest u per kalenderjaar de hoogtepunten, de eindtoernooien en verdere bijzonderheden.

Door de verschrikkelijke gevolgen van Covid-19 zijn de Paralympische Spelen verplaatst naar 2021. Wat dit werkelijk voor mij betekent is nu nog onbekend. vanaf maart 2020 verblijf ik in thuis-quarantaine in Amersfoort en volg daar een intensief maar beperkt programma om de schade te beperken en zo goed mogelijk aan de start te staan als de beperkingen worden verruimd. We zijn vanaf de maand mei weer in volledige training. Rekening houdend met alle nodige beperkingen halen we onze trainingsuren en kunnen we in de Amarena toch een goed programma volgen.

In november is bekend gemaakt dat er een limietwedstrijd wordt georganiseerd in Rotterdam. Hier kunnen we de limieten voor Tokio behalen.

Lees het hele verhaal

Hieronder leest u per kalenderjaar de hoogtepunten, de eindtoernooien en verdere bijzonderheden.

Na het jaar 2018 te hebben afgesloten met 2 Wereld-, 3 Europese en 1 Nederlands Record tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen in Tilburg zijn we 2019 rustig gestart met de trainingen in de Amerena te Amersfoort. 2019 zal volledig in het teken staan van het Wereldkampioenschap in Maleisië. Op 26 januari zijn we met een groep van 14 zwemmers vertrokken voor een trainingskamp in Stellenbosch Zuid Afrika. Hier zullen we voor een periode van 3 weken keihard gaan trainen als voorbereiding op de Swimcups in Den Haag en Eindhoven en natuurlijk het Wereld Kampioenschap.

Tijdens de 12 uur durende vlucht naar Kaapstad bereikte ons het bericht dat de Wereld Kampioenschappen zijn geannuleerd door de IPC vanwege het niet toelaten van Israël door de nieuwe Maleisische regering. De KNZB staat,  bij monde van TD André Cats, achter deze beslissing en hoopt dat er een nieuwe locatie wordt gevonden in dezelfde regio en hetzelfde tijdsperiode.

De route naar Tokio zal dus een nieuwe halte krijgen in een nog later te bepalen plaats en land. Ik zal mij hierdoor niet laten afleiden en er alles aan zal doen om op de Wereldkampioenschappen te kunnen starten. Daarom is het trainingskamp in Stellenbosch zo belangrijk om weg te zijn uit het grauwe en grijze weer in Nederland en te mogen trainen in het zonnige en warme weer waar een geweldig sportcomplex tot mijn beschikking is. Ik voel me dan ook vereerd om topsporter te zijn. De eerste belangrijke wedstrijden in 2019 zijn de Swimcups in Den Haag en Eindhoven. Tijdens deze internationale wedstrijden kan ik de limieten halen voor de Wereldkampioenschappen. Ik hoop limieten te gaan behalen op de 50, 100 en 400 meter vrije slag, 200 meter wisselslag en wellicht ook op de 100 meter rugslag. Daarnaast staan er ook nog diverse Worldseries gepland in Italië, Schotland en Duitsland.

De afgelopen maanden hebben volledig in het teken gestaan het W.K.  Het W.K. begint op maandag 9 september en eindigt op zondag 15 september. Als lid van het Nederlands Team hebben we in veel plaatsen ons voorbereid, natuurlijk het meeste van de zwem- en kracht trainingen zijn in de Amarena te Amersfoort, ons thuisbad. In Juli zijn we met het WK team nog naar Akita en Tokio in Japan geweest. Deze trip stond reeds gepland als trainings en inspiratiestage voor het WK en de Paralympische Spelen in 2020. Je kunt alvast maar geweest zijn……

“Hoe sta ik ervoor?” is een veel gestelde vraag die ik regelmatig mag beantwoorden. Mijn hoofddoel is om te schitteren op mijn favoriete afstand de 400 meter vrije slag. 10, 11 en 14 september zwem ik in het mooie Londen Aquatic tijdens de Wereld Kampioenschappen.

En dit is gelukt met een bronzen medaille op de 200 meter wisselslag en een mooie Zilveren medaille op de 400 meter vrije slag. uiteindelijk ben ik als 5de gefinisht op de 100 meter rugslag.

Het jaar 2020 staat helemaal in het teken van de Paralympische Spelen in Tokio. We zijn in januari 3 1/2 week in Zuid Afrika geweest op trainingskamp. Zwemmen, eten, slapen en verder geen andere verplichtingen maken dat je veel kilometers kan trainen en goed belastbaar bent. In februari zwem ik de Worldserie in Italië met aansluitend een 2-weeks trainingskamp in Portugal. April staat in het teken van 2 kwalificatietoernooien en Den Haag en Eindhoven waarna dan uiteindelijk de definitieve beslissing valt over de teamsamenstelling. Vanaf dan volgt er een route naar Tokio die nu nog niet helemaal bekend is.

maart 2020: door de Corona pandemie zijn alle trainingen en wedstrijden opgeschort. De kwalificatietoernooien zijn geannuleerd. Hoe het seizoen zich verder ontwikkelt is niet bekend.

April 2020 is nu bekend dat we voorlopig nog rekening moeten houden met de beperkende maatregelen. Ik heb de fiets op een rollerbank op het balkon staan en volg een strak ritme met oefeningen om zo goed mogelijk mijn conditie op peil te houden en de schade te beperken. We worden goed begeleid door de staf, alles via de telefoon of met videoverbinding.

In de tussentijd hebben we de trainingen weer opgevat en heb ik me voor 4 afstanden weten te plaatsen voor de Spelen van Tokio die in 2021 plaatsvinden. In Amsterdam en in Rotterdam zijn 2 wedstrijden georganiseerd waar we ons nog op konden bewijzen en startbewijzen konden verdienen.

De maand januari van 2021 zijn we op trainingsstage naar Curaçao gegaan en in het voorjaar nog 2 weken naar Portugal. Trainen in de zon in de winter van Nederland is goed voor de arbeid, vitamine D en goed om het lange seizoen te doorbreken. Alleen de focus op trainen en niet de beslommeringen van thuis maken dat er een goede focus is en veel kilometers getraind kunnen worden.

Dan is het in juli eindelijk zover. We gaan naar Turkije om daar de laatste puntjes op de I te zetten en reizen door naar Japan om onze intrek in het Paralympische dorp te nemen.

De opening slaan we over omdat het niet past in ons programma van wedstrijdvoorbereiding maar we volgen alles op de voet vanuit het appartement.